Artikler

Læser vi stadig?

Ja, det gør vi! Vores læsevaner har måske ændret sig gennem tiden, men vi læser stadig virkelig meget. Vi læser blandt andet for at holde os orienteret om verden omkring os, som underholdning og for at blive klogere. Der er aldrig før blevet skabt så meget viden som nu – viden som skal formidles.

I artiklen her kan du blive klogere på, hvad der skal til for at formidle din virksomheds viden og information så inspirerende og forståeligt som muligt, så du fanger dine læsere med dine budskaber.


HVEM?

Det er altid vigtigt at have for øje, hvem du ønsker at kommunikere med. Du skal definere din målgruppe, og du skal tænke over, hvordan du fanger deres interesse både i din tone of voice og i det visuelle udtryk.

I nogle tilfælde er målgruppen meget bred, eller din udgivelse skal henvende sig til flere forskellige målgrupper. Her er det vigtigt at være skarp på, hvilken målgruppe der skal have hovedfokus, og hvordan man kan tilgodese de øvrige målgrupper i sin kommunikation.

Når du har defineret, hvem din målgruppe er, skal du også tænke over, hvilke medier du bedst kan fange deres opmærksomhed på. Er det fx på de sociale medier, på videnskabelige hjemmesider eller et tredje sted?


HVAD?

Det er også vigtigt at have fokus på, hvad udgivelsen skal formidle. Skal den fx informere, bruges som et opslagsværk eller sælge en vare eller en service? Det er vigtigt, at tekst, struktur og design er med til at skabe det overblik for læserne – så det giver dem lyst til at læse.

Kræver indholdet en stram struktur, eller ønsker man en løsere struktur for at kunne formidle i et lettere tonefald? Hvad skal fremhæves, og hvad skal beskrives yderligere i form af fx bokse, billeder, grafer eller infografik? Disse spørgsmål gælder for både den store publikation og den lille folder.


HVOR?

I dag udgiver vi primært til nettet – ofte som pdf’er. Nogle udgivelser bliver også trykt – fx fordi publikationen skal bruges til en konference, eller fordi håndbogen skal deles ud til en udvalgt medarbejdergruppe. Udgivelsen lever på nettet, hvor den kan søges frem af alle og på alle tidspunkter, og den ligger ikke længere i stakkevis i kælderen. Vi trykker kun det antal, vi skal bruge – det er godt for miljøet.

At udgive til nettet er ligetil, men der er stor kamp om læserens opmærksomhed. Og læser vi egentlig lige så godt i det digitale som i det analoge univers? Vi bliver bedre til det, og vi kan hjælpe til med at give den gode læseoplevelse i det digitale univers – både i den måde vi formidler på, og i den måde vi designer på.


HVORDAN?

Så hvordan får vi så Worddokumentet til at blive til levende formidling?

Designets vigtigste opgave til alle typer af udgivelser er at få indholdet formidlet stringent og forståeligt, men også levende og vedkommende. Det er det, design kan – formidle det komplekse indhold, der måske skal nå forskellige målgrupper, såvel som det hurtige lette budskab. Det drejer sig om måden teksten layoutes på, valg af fotos samt grafiske virkemidler. Og den visuelle oplevelse skal altid være i tæt samspil med budskaberne og indholdets tone of voice. Og så skal designet som oftest tale ind i din virksomheds visuelle identitet og jeres kommunikationsstrategi.


Sørg for læsevenlighed

Der kan være mange udfordringer på vejen til det gode resultat. Vi koncentrerer os altid om, at teksten skal være god at læse – digitalt som analogt – og dér har skriftvalg og tekststørrelser afgørende betydning. Det samlede skriftbillede med dets variationer har stor betydning for, hvordan du bliver ført igennem teksten som læser.


Få styr på dine fotos

Fotos kan også være en udfordring. Hvor mange skal der med, hvad vil vi vise, må man overhovedet bruge billeder med mennesker på – og hvor finder man egentlig det gode motiv, når man nu ikke bare må copy-paste et foto fra Google?


Styrken ved infografik og andre grafiske virkemidler

Derudover indgår datapræsentation også ofte i de lidt større udgivelser – typisk i form af tabeller, alverdens forskelligartede grafer, landkort, procesdiagrammer og lignende. Ofte med varierende udtryk. Her kan design virkelig hjælpe med til at få skabt et ensartet og klart udtryk, så formidlingen styrkes.

Infografik er kommet for at blive – og med rette. Infografik kan nemlig formidle særlige pointer eller vigtige resultater på en hurtig og lettilgængelig måde. Det kan formidle pointer fra den komplicerede graf eller det uoverskuelige procesdiagram, eller det kan sige noget kort, som kan erstatte mange ord. Designede infografikker er også velegnede til budskaber på de sociale medier, hvor formidlingen ofte er i hård konkurrence med lilla enhjørninger og fjollede familiefotos.

Tekst og design samles i ét visuelt udtryk, som skal gøre udgivelsen komplet og sikre den gode læseoplevelse for målgruppen.


Så, hvad skal du tænke på, når du skal udarbejde en udgivelse?

  • Hvem er din målgruppe – og hvordan når du den?
  • Hvad er formålet med din udgivelse?
  • På hvilke medier er din målgruppe?
  • Hvordan optimerer du din udgivelse vha. design, så den både rammer din målgruppe, er tro mod dit budskab og fungerer på de rette medier?

Vi kan hjælpe dig med din formidling – kontakt BGRAPHIC for at få vores hjælp 🙂

Ja, det gør vi! Vores læsevaner har måske ændret sig gennem tiden, men vi læser stadig virkelig meget. Vi læser blandt andet for at holde os orienteret om verden omkring os, som underholdning og for at blive klogere. Der er aldrig før blevet skabt så meget viden som nu – viden som skal formidles.

I artiklen her kan du blive klogere på, hvad der skal til for at formidle din virksomheds viden og information så inspirerende og forståeligt som muligt, så du fanger dine læsere med dine budskaber.

Vi kan hjælpe dig med din formidling – kontakt BGRAPHIC for at få vores hjælp 🙂

PS: Tilgængelighed på nettet
Det er et krav til det meste offentlige kommunikation. Det kan vi også hjælpe dig med 🙂

28. april 2020