Artikler

Hvad skal jeg give min svigerfar i år? – et tilbagevendende spørgsmål i december

Hvert år står man med samme lammende følelse, som når man kl. 17 står og kigger tomt ned i en køledisk. Hvorfor er man i vildrede, når gaven skal købes til svigerfar?

Er det fordi, han har alt? Ønskelister er der ingen af, og man får begyndende repetitionstrang i valg af gave. Så er det måske, fordi vi griber det helt forkert an.

Måske skal vi slet ikke spørge ham, hvad han ønsker sig. Vi skal i stedet se, lytte og stille andre spørgsmål. Hvad er han optaget af? Har han interesser, du slet ikke kendte til? Vil en oplevelse give et lyspunkt i hverdagen? Er der noget, han aldrig har fået gjort? Er der ting, der kan lette hans dagligdag?

Vi skal finde dén gave, han slet ikke har ønsket sig. Den gave, der kan overraske ham. Den gave, der kan more ham. Den gave, der giver ham oplevelsen af at blive set, hørt og forstået – fordi han i år netop IKKE får endnu en årgangswhisky.


Svaret ligger i spørgsmålene

Når vi skal finde frem til – ikke bare – en GOD idé, men den RIGTIGE idé, som enhver design- og kommunikationsopgave kræver, så skal vi gøre os umage med at stille de rigtige spørgsmål, der åbner op for refleksion. For stiller vi de rigtige spørgsmål, så får vi også brugbare svar. Og brugbare svar er meget nemmere at omsætte til gode idéer.

Den gode idé er næsten den halve designproces. En idé kan selvfølgelig udfoldes på forskellig vis. Det er dét, design handler om. Designprocessen afprøver forskellige udtryk i form, farver, typografi og billedunivers. I den designproces skal vi nå frem til at få idéen til at fremstå klar, kommunikativ og overraskende.

Sådan ser den faglige proces ud for de fleste af os, hver gang vi skal løse en opgave eller en udfordring. Mange gange uden at vi tænker over det. Fordi vi netop gerne vil finde den rigtige løsning på et problem, give det rigtige svar til en kunde. Eller finde gaven til vores svigerfar, der rører hans hjerte. Fordi der er en tanke bag.

Så vi må derfor alle afsted for at overraske vores svigerfar – ligesom vi fortsat vil arbejde for at overraske vores kunder med gode løsninger i 2021.

Glædelig jul fra BGRAPHIC 🙂

7. december 2020